Ácsmunkák, tetőfedés

Új tető építése

A családi házak és egyéb épületek, kocsibeállók, teraszok egyik legfontosabb egysége az időjárás viszontagságaitól védő tető, amely azon kívül hogy meghatározza az építmény stílusát, karakterét, a szabványoknak és teljesítmény elvárásoknak is meg kell felelnie. A mai, korszerű tetők nem csak hogy jelentős szerepet vállalnak az energiatakarékossági szempontok teljesítésében, egyre inkább aktívan járulnak hozzá az épület energiaszükségletének minimalizálásához napelemekkel, napkollektorral.

Új tető építése kompletten

Akár újonnan épülő családi ház tető-kivitelezéséről, akár régi épület tetőcseréjéről legyen szó, teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani. Munkánk során a minőség a legfontosabb szempont, melyet kiváló anyagokkal, a legjobb eszközökkel és szakértői tudással garantálunk.

 • Szaktanácsadás, felmérés
 • Tervezés
 • Régi tető lebontása
 • Faanyag kiválasztása, faanyagvédelem, tetőszerkezet szakszerű kivitelezése
 • Segítség a tetőfedő anyag kiválasztásában, tetőfedés elkészítése
 • Tetőablak, tetőkibúvó beépítése
 • Bádogos munkák, eresz kialakítása, stablon avagy dobozolás
 • Tető hőszigetelése
Kérjen ingyenes felmérést, árajánlatot! KAPCSOLAT

Tetőbontás, tetőcsere

Amennyiben egy régi, elöregedett vagy elhasználódott tető cseréje válik szükségessé, az első lépés a bontás folyamata. Egyes esetekben elegendő csak a héjazat cseréje, vagy akár a szerkezet megerősítése is, de sok esetben teljes bontás és vadonatúj tető építése válik indokolttá. Előfordul, hogy a tetőszerkezet javítása, a tetősíkok kiegyenlítése (richtolása) olyan mértékű erőfeszítést igényel, hogy kicsivel több ráfordítással már érdemesebb teljesen új tetőszerkezetet kialakítani.

Azbeszttartalmú palatető bontásánál az egészségre káros hatásai miatt különösen fontos, hogy szigorú biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak feleljenek meg a munkafolyamatok. Az azbeszt hulladék kezelése és eltávolítása különleges előírásokhoz kötött.

Tetőbontásnál minden esetben elsődleges szempontok a személy- és vagyonvédelem, valamint az időjárás. A munkavédelem érdekében elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelés és biztonsági intézkedések alkalmazása. Az esetleges beázások elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az időjárás viszonyainak, például csapadék és szél előrejelzésére. A tetőbontást a lehető legrövidebb idő alatt kell végrehajtani, és az új tető építését is gyorsan meg kell kezdeni annak érdekében, hogy az épület minél előbb védve legyen.

Vasbeton koszorú

Régi épületeknél gyakori, hogy a ház nem rendelkezik koszorúval, a tetőszerkezet közvetlenül sárgerendára vagy a födém fagerendáira épült. Teljes tetőcsere alkalmával érdemes megfontolni, hogy egyúttal egy új vasbeton koszorú is készüljön. Mi a szerepe a koszorúnak? Egy jól kivitelezett, megfelelően bevasalt betonkoszorúnak a falak összetartása és a tető irányából érkező terhelés elvezetése, kiegyenlítése a legfontosabb feladata. Ennek hiányában nagyobb az esélye a falak megrepedésének, elmozdulásának.

Tetőszerkezet

A tető alapja a gondosan megtervezett, pontosan és szakszerűen kivitelezett ácsszerkezet. Biztosítja a tető állékonyságát, közvetlenül viseli a tetőfedő anyagok, a szigetelés, a hó és az esetleges energiatermelő egységek súlyát, valamint a szélterhelést.
Bővebben: Tetőszerkezet készítése

Tetőfedés

A tetőszerkezet elkészülése után a következő lépés a tetőfedés, a helyes rétegrend kialakításával. Biztosítani kell a megfelelő alátéthéjazatot, a tető kellő átszellőzését stb. A tetőfedő anyag kiválasztása során az egyéni ízlés, az esztétikai szempontok mellett számos paramétert figyelembe kell venni: helyi előírások, a szerkezet terhelhetősége, a tető hajlásszöge, beépített lesz-e a tetőtér, az anyagok egyedi jellemzői, a költségek. Ma a legnépszerűbb tetőfedő anyagok a kerámia- és betoncserép, a bitumenes zsindely, a különböző fémlemez fedések.

 • Kerámia cserép Előnyök: ellenálló, környezetkímélő, hagyományos esztétikum. Hátrányok: általában drágább, munkaigényesebb.
 • Beton cserép Előnyök: hosszú élettartam, jó ellenálló képesség, esztétikus. Hátrányok: drágább, általában nehezebb súlyú, munkaigényesebb.
 • Bitumenes zsindely Előnyök: olcsóbb, kevésbé munkaigényes, kisebb hajlásszög esetén is használható, esztétikus. Hátrányok: rövidebb élettartam.
 • Trapézlemez Előnyök: olcsóbb, kevésbé munkaigényes, könnyű súly. Hátrányok: kevésbé esztétikus, hangos lehet.
 • Cserepeslemez Előnyök: olcsóbb, kevésbé munkaigényes, könnyű súly. Hátrányok: hangos lehet.