A tető alapja a gondosan megtervezett, pontosan és szakszerűen kivitelezett ácsszerkezet. Biztosítja a tető állékonyságát, közvetlenül viseli a tetőfedő anyagok, a szigetelés, a hó és az esetleges energiatermelő egységek súlyát, valamint a szélterhelést.
Tervezése során figyelembe kell venni az épület alaprajzát, a tetőfedés anyagát, esetleges tetőtér beépítést, statikai szempontokat, valamint a helyi előírásokat.
Tetőszerkezet szakszerű kivitelezése
Akár újonnan épülő családi ház tető-kivitelezéséről, akár régi épület tetőcseréjéről legyen szó, teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani. Munkánk során a minőség a legfontosabb szempont, melyet kiváló anyagokkal, a legjobb eszközökkel és szakértői tudással garantálunk.
- Szaktanácsadás, felmérés
- Igény szerint tervezés
- Régi tető lebontása ha szükséges
- Faanyag kiválasztása, faanyagvédelem
- Tetőszerkezet precíz összeállítása
- A szerkezet előkészítése tetőfedéshez
- Kiváltások – Tetőablak, tetőkibúvó, kémény stb. helyének kialakítása
Tető fajták, típusok
A tető tartószerkezete, vagyis a fedélszék kialakítása minden esetben megszabja a tető formai jellegét. Ez néhány alapvető típusban határozható meg. A sátortető az ún. „Kádár-kockák” jellemző tetőformája, általában a közel négyzet alakú alaprajz fölé választjuk, egy tetőcsúcsot 4db háromszög alakú tetősík határol, piramis formát alkotva. A nyeregtető két darab tetősíkkal rendelkezik, a tetején hosszirányban a nyereg vagy gerinc fut végig, végei oromfallal zárulnak. A félnyeregtető a gerincvonal mentén megfelezett nyeregtető, tehát csak egyetlen tetősíkból áll. A kontyolt tető (kontytető) a sátortető és a nyeregtető ötvözete, az oromfal felőli végeit háromszög formájú, azonos meredekségű tetősíkokkal zárjuk. A manzárdtető (vagy franciatető) azonos oldalon eltérő meredekségű tetősíkokkal rendelkező tetőforma, célja a tetőtér jobb helykihasználása.
Faanyagvédelem
Annak érdekében, hogy a tetőszerkezet igazán tartós és időtálló legyen, szükséges a faanyag védelme gombásodás, rovarkár és tűz ellen. Ez speciális vegyszerek alkalmazásával valósul meg, áztatással vagy kenéssel.